Kvalitetsutvikling i Preg barnehagene

I Preg konsernet har vi valgt å jobbe med noen felles områder for alle barnehager. Vi ønsker å støtte oss til Pianta og Hamre og tankene med at barns utvikling og læring skjer i relasjon med andre barn og gode trygge voksne. De har laget et rammeverk for interaksjon (TTI rammeverket) som systematisk ser på hvordan man kan jobbe godt med relasjoner for å fremme utvikling og læring (Class).

Class er en forkortelse for Classroom Assessment Scoring System (CLASS; La Paro, K., Hamre, B.K., & Pianta R.C., 2012). Dette er et observasjon- og refleksjonsverktøy som er utviklet for å måle samspillskvaliteten mellom ansatte og barn i barnehagen. Hovedfokuset er på voksenrollen og på den ansattes ansvar for å legge til rette for og støtte alle barns utvikling av trygghet, læring og trivsel.

CLASS systematiserer samspillskvaliteten over ti indikatorer, fordelt på tre domener. Domenene er Emosjonell støtte, Organisering og ledelse og Læringsstøtte. I Preg barnehager innfører vi dette til refleksjon og systemet for kompetanseheving trinnvis, i løpet av en treårs periode.

Fokuset for barnehageåret 2024/2025 vil været domenet Emosjonell støtte.

Emosjonell støtte har fire indikatorer:

  1. Positivt klima (Barn og ansatte viser respekt overfor hverandre, et miljø som preges av entusiasme og glede, smil og latter)
  2. Negativt klima (Negative følelser mellom ansatte og barn, eller barna imellom. Unngår straff, sinne, trusler og ydmykelser)
  3. Ansattes sensitivitet (Oppmerksomme ansatte som legger merke til og møter barnas behov, følelser og uttrykk med gode reaksjoner)
  4. Barns perspektiv og medvirkning (Hensyn til barnas interesser, motivasjon og synspunkter. Oppmuntre til at barna tar ansvar og støtte selvstendighet)

 

Vi fortsetter også arbeidet i Rekomp (Regional kompetanseutvikling) sammen med de kommunale barnehagene i Sørreisa og Senja kommune. Fokusområder er psykososialt barnehagemiljø, kompetanseløft for spesialpedagogikk og inkluderende praksis.